Nederlands:Erika Budai (Q520393)

Uit Knowledge Graph Kunstenpunt
Versie door Ruettet (overleg | bijdragen) op 30 mrt 2024 om 00:32 (eerste upload)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar:navigatie, zoeken

Erika BUDAI startte op 6-jarige leeftijd haar kooropleiding en concerteerde in koorverband onder meer in Hongarije en de Verenigde Staten van Amerika. Ze volgde notenleer en harmonie bij Ludo HULSHAGEN, viool bij Yvonne DISPA en piano bij Thérèse WAGEMANS aan de Muziekacademie van Tienen. Op haar achttiende behaalde zij voor piano de Gouden Stadsmedaille van Tienen en tevens de Zilveren Regeringsmedaille met Grootste Onderscheiding. Erika BUDAI begon haar hogere muziekstudies aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar zij piano studeerde bij Levente KENDE. Als optie studeerde ze zang bij Dina GROSSBERGER en dwarsfluit bij Carl LENSKI. In 1986 trad zij toe tot de Belgische auteursvereniging SABAM als componist en auteur. Vanaf 1990 studeerde zij aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel, waar zij een Eerste prijs behaalde voor harmonie bij Marcel DE JONGHE en het pedagogisch getuigschrift voor harmonie, notenleer en muziekgeschiedenis. Tevens behaalde zij het getuigschrift voor elektronische muziek bij Eric FEREMANS en filmmuziek bij Walter Christian ROTHE, filmmuziekcomponist uit Hollywood. Zowel in 1992 als in 1993 werd zij laureaat van de compositiewedstrijd ‘Jonge Componisten’ te Brussel. Ze voltooide haar studies contrapunt en fuga bij Ludo CLAESEN en bekwaamde zich in muziekcompositie en orkestratie bij Kurt BIKKEMBERGS en Piet SWERTS. Dankzij een studiebeurs volgde Erika BUDAI Masterclasses Compositie te Darmstadt bij onder meer Karl-Heinz STOCKHAUSEN, Wolfgang RIHM en Brian FERNEHAUGH (DUITSLAND 1996). Tevens volgde ze meermaals masterclasses in het internationale koor van de Britse dirigent Sir Timothy BROWN (Mount Scopus University of Jeruzalem, ISRAËL in 2010, Torino, ITALIË in 2012, Akko, ISRAËL in 2013, Berwang, OOSTENRIJK in 2016 en Horto, GRIEKENLAND in 2017).

Componist

BUDAI’s eerste pianokwartet Male Cocktail kende een wereldpremière in het Béla Bartók-huis te Budapest (HONGARIJE, maart 2000). Als componist realiseerde Erika BUDAI tevens heel wat werken in opdracht, onder andere voor het Vlaams Radiokoor onder leiding van Vic NEES en Johan DUIJCK, voor het Universitair Koor van Leuven (december 2001), voor de nationale pianowedstrijd Excellentia (Linkebeek 2001 en 2004), voor het Festival Van Vlaanderen (Cantate “Souds of Earth”, Kortrijk 2003) en voor de nationale muziekwedstrijd Dexia Classics (Brussel 2005). Ook in het lichtere genre schreef zij songs en arrangementen voor onder meer Jo LEMAIRE, Johan VERMINNEN en Voice Male. Op dit ogenblik heeft Erika BUDAI zo’n 160-tal composities op haar naam staan, waarvan het merendeel koor- en kamermuziek. Haar werken worden voornamelijk uitgegeven bij <a href="https://www.euprint.be/">Euprint</a> (Heverlee, BELGIË), <a href="http://www.firstclassprojects.be/">First Class Projects</a> (Sint-Amands aan de Schelde, BELGIË) en <a href="http://www.intradamusic.nl/">Intrada</a> (Heerenveen, NEDERLAND).

Docent en Jurylid

Als vaste medewerkster van de Antwerpse concertvereniging Crescendo was Erika BUDAI van 1999 tot 2004 werkzaam als koordirigent in Berlijn (DUITSLAND) en Pontmain (FRANKRIJK). Sinds 1998 wordt Erika BUDAI als jurylid gevraagd op het <a href="http://emj.be/">Internationale Festival voor de Jeugd te Neerpelt</a>, zo ook op provinciale koor- en compositiewedstrijden. Sinds 2009 is Erika BUDAI werkzaam als jury op internationale muziekwedstrijden te Lecco (ITALIË), Bratislava (SLOVAKIJE) en Split (KROATIË). In februari 2012 werd zij benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van het Béla Bartók-archief aan de Koninklijke Albertina-bibliotheek te Brussel. Erika BUDAI doceert harmonieleer en muziekcompositie aan het Stedelijk Conservatorium van Leuven. Sinds 2006 organiseert zij tevens te Leuven het componistenplatform “De Kleine Amadeus”, waarbij talentvolle studenten de gelegenheid krijgen aangeboden om hun eigen composities tot klinken te brengen.