Hoofdpagina: verschil tussen versies
Geen bewerkingssamenvatting |
|||
Regel 13: | Regel 13: | ||
=== Core items === | === Core items === | ||
==== Actoren ==== | |||
==== Activiteiten ==== | |||
=== Relaties tussen core items via properties === | === Relaties tussen core items via properties === |
Versie van 19 mrt 2023 21:55
Kunstenpunt verzamelt metadata over culturale activiteiten van artiesten met een band met Vlaanderen. We focussen op culturele activiteiten binnen de disciplines muziek, beeldende kunst en podiumkunsten. We kijken vooral naar concerten, muziekuitgaven (opnames), tentoonstellingen en residenties, en voorstellingen van theater, dans, performance, etc.
Om die metadata te beheren zijn er in de afgelopen decades eigen databanken gebouwd. Maar de data zit daarin opgesloten. De technologie achter die databanken kan niet verder ontwikkeld worden. Een technologische vernieuwing is nodig. En die wordt geboden door het traject Doelgericht Digitaal Transformeren. Daarin wordt een uitwisselingsinfrastructuur en architectuur uitgetekend waarmee culturele spelers in Vlaanderen metadata over culturele activiteiten kunnen delen. Kenmerkende spelers hiervoor zijn publiq (die uitinvlaanderen.be beheren), Cultuurconnect (die met bibliotheken en ticketing bezig zijn), meemoo (die metadata hebben over audiovisueel archiefmateriaal van culturele activiteiten) en Kunstenpunt (met onze metadata over podiumkunsten, muziek en beeldende kunst). Ook internationaal zijn er heel wat spelers actief die culturele activiteiten beschrijven: Discogs, Musicbrainz, Operabase, Artfacts, Bachtrack, Facebook, Songkick, BandsInTown, setlist.fm, SecondHandSongs, wikidata, etc.
Omdat Kunstenpunt geen technologiebedrijf is, is het voor ons belangrijk om cruciale en infrastructurele technologische overwegingen niet zelf te nemen. We vertrouwen op onze partners om een duurzame en gedeelde technologie-infrastructuur uit te bouwen. Daarom ligt voor ons de nadruk op de mogelijkheid om enerzijds metadata in een standaard formaat te kunnen aanvoeren aan die gedeelde infrastructuur, en anderzijds om te bewaken dat die infrastructuur alle tools aanreikt om de verzamelde data van een zo hoog mogelijke kwaliteit te houden. Alleen dan is waardevol hergebruik -- voor analyse, voor promotie, voor aanbevelingen, voor historisch onderzoek, voor data-geïnspireerd beleid, etc. -- mogelijk. Een wikibase is een community-gedreven tool waarvoor Kunstenpunt geen eigen technische ontwikkeling voor hoeft te doen. Er kan focus zijn op het datamodel (waarbij we de van Vlaanderen opgelegde standaard willen volgen), maar vooral op aanvoer van data en de kwaliteitsbewaking. Die prioriteiten stelt Kunstenpunt zich.
Deze wikibase documenteert de zoektocht naar een werkbare uitwisselingsstandaard, en plaveit de weg voor een reeks aan functionele vereisten voor een beheersmodule.
Kernitems en properties voor relaties
In elk data model is het van belang om de entiteiten te definiëren, en te weten welke relaties er tussen die entiteiten moeten kunnen gelegd worden. De entiteiten zijn activiteiten (residenties, tentoonstellingen, podiumvoorstellingen, concerten, muziekreleases, ...), maar ook mensen en organisaties. Dat gaat dan bijvoorbeeld om makers, kunstenaars, muzikanten, artiesten, concertzalen, kunstgaleries, theaterzalen, repetitieruimtes, etc. Au fond zijn het allemaal "actoren" in dat veld, die "activiteiten" ontplooien. Daarom voorzien we twee belangrijke klasses: activiteiten en actoren.
Core items
Actoren
Activiteiten
Relaties tussen core items via properties
De rijkdom van een model komt van de relaties die gelegd kunnen worden. We zien dit als de belangrijkste relaties:
- Relaties tussen activiteiten: "heeft als onderdeel"
- Relaties tussen actoren: Modelleren we via "werkt samen met als het over "symmetrische" relaties gaat; als twee, maar zeker drie of meer partijen samenwerken, dan vormen ze vermoedelijk een nieuwe Actor.
- Relaties tussen activiteiten en actoren: "gebracht door" (valt in OSLO Culturele Activiteit uit elkaar in aangeboden door, uitgevoerd door, werkt samen met en neemt deel aan (en misschien nog meer) omdat OSLO Culturele Activiteit de types van actoren veel categorischer benadert.
- Relaties tussen activiteiten en werken: "gebruikt werk"
- Relaties tussen werken en actoren: "gebracht door"
Meer uitgewerkte modellering hieronder en op de Activiteit en Actor model pagina's.
Enkele voorbeelden
- ...
Items en properties voor structuur
Items
Items zijn de "dingen" die beschreven worden in een fiche, maar nog niet de relaties tussen die dingen.
Activiteit
Activiteiten ...
Activiteit types zijn ...
- ...
Actor
Actoren zijn ...
Actor Types zijn ...
Properties
Properties helpen om de link te maken tussen Items onderling, tussen Items en vrije tekst, tussen Items en andere data types (bv. tijdstip).
Algemene properties om items te beschrijven
- is: existentiële property, gaat vaak met een typering gepaard, bv. je geeft aan dat een item een "Activiteit", en dan krijgt die een activiteit type. Of je geeft aan dat een Item een "Actor" is, en dan krijgt die een actor type.
- sorteernaam
- alternatieve naam, met qualifiers om een type, een begindatum en een einddatum te geven
- plaats: kan je gebruiken om de huidige of relevante plaats van een actor of activiteit mee te bepalen
- opmerking
- plaats
- consent
- adres
- consent
- gps
- consent
- URL: om een verwijzing naar een online bron te geven, gaat vaak met een typering gepaard, bv. url type
- url type
- email
- consent
- emailtype
- telefoon
- consent
- telefoontype
- media
- consent
- mediatype
- discipline
- begin datum
- consent
- eind datum
- consent
- begin plaats
- consent
- eind plaats
- consent
- subsidie
- trigger
- leeftijd
Relaties tussen activiteiten
- heeft als onderdeel
- volgnummer
- opmerking
- begindatum - einddatum
relaties tussen actoren
- werkt samen met
- samenwerking type (of samenwerkingstype (vrij))
relaties tussen activiteiten en actoren
- gebracht door
- rol (of rol (vrij))
- alternatieve naam
- begindatum - einddatum
- opmerking