Bestand:22.jpg

Uit Knowledge Graph Kunstenpunt
Ga naar:navigatie, zoeken

Oorspronkelijk bestand(1.600 × 1.200 pixels, bestandsgrootte: 979 kB, MIME-type: image/jpeg)

Extra bijlage bij De Tijd van Sven Augustijnen krant (foto's, tekst), color, zwart en wit originele versie: Frans; verkrijgbaar in Engels en Nederlands 8 pagina's

Krantenkatern PANORAMA werd gerealiseerd in het kader van de tentoonstelling INFORMATION/TRANSFORMATION van het centrum voor hedendaagse kunst Extra City te Antwerpen. Deze katern verscheen op 12 oktober 2005 als een extra bijlage in het Belgisch financieel dagblad DE TIJD.

Enkele dagen voordien, op 8 oktober in diezelfde krant, kondigde een advertentie met de titel "Hoe Brussel Europa kaapte" de verschijning van deze katern aan. Deze aankondiging bleek de voorbode van een andere kaping; DE TIJD-redactie en hun lezerspubliek constateerde namelijk op 12 oktober dat hun vertrouwde krant de door de redactie onvoorziene extra bijlage PANORAMA bevatte.

Projections vzw Andere betrokken kunstenaars en ontwikkelaars: Interview: Thierry Demey Redactie: Etienne Wynants Architectuur: Jan Verheyden en Ester Goris Zetwerk: Kim Beirnaert en Ella Klaschka Beeldbewerking: Michaël Bussaer Vlaams producent: Projections Vzw Andere producenten: Extra City, ON25 en Artis Productiebedrijf: De Tijd Met de steun van: Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Originele versie: Frans, Nederlands, Engels Release of première: 12 oktober 2005, Antwerpen (België) Distributie of sales: marie@augusteorts.be & office@janmot.com

Krantenkatern PANORAMA werd gerealiseerd in het kader van de tentoonstelling INFORMATION/TRANSFORMATION van het centrum voor hedendaagse kunst Extra City te Antwerpen. Deze katern verscheen op 12 oktober 2005 als een extra bijlage in het Belgisch financieel dagblad DE TIJD.

Enkele dagen voordien, op 8 oktober in diezelfde krant, kondigde een advertentie met de titel "Hoe Brussel Europa kaapte" de verschijning van deze katern aan.

Deze aankondiging bleek de voorbode van een andere kaping; DE TIJD-redactie en hun lezerspubliek constateerde namelijk op 12 oktober dat hun vertrouwde krant de door de redactie onvoorziene extra bijlage PANORAMA bevatte. De identieke vormgeving ervan zorgde dat de lezers deze katern als deel van hun krant percipieerden, inclusief het journalistieke waarheidsgehalte ervan.

"Augustijnen zet de beschouwer graag op het verkeerde been door onbelemmerd tussen fictie en realiteit te pendelen."

PANORAMA verhaalt hoe een handvol vastgoedontwikkelaars eind jaren '80 in Brussel het fabeltje verkochten om er een Internationaal Congres Centrum te bouwen. Als bij toeval werd dat Internationaal Congres Centrum opgericht vlakbij de antenne van het Europese parlement in Brussel. En kreeg het de gestalte van een gigantisch parlementaire infrastructuur dat perfect beantwoordde aan de noden van het Europese parlement. Tegen alle Europese verdragen in en in weerwil van regeringsafspraken tussen Luxemburg, Frankrijk en België, vestigde 3/4 van de activiteiten van het Europese parlement zich in die infrastructuur en werd Brussel bijgevolg de hoofdstad van Europa.

In PANORAMA fungeert een interview met Etienne Davignon - politiek en economisch voorman uit de Belgische en Europese geschiedenis - als aanzet tot het weven van een betekenisvol netwerk. Verschillende teksten die de genese van de Europese Unie en de topografische inplanting van haar instellingen in Brussel verhalen, associëren zich met verhaallijnen uit België's koloniale geschiedenis.

PANORAMA overtreedt bewust een rist journalistieke regels omdat het de journalistieke conventies van een interview, een stadsplan, literaire teksten, historische documenten, foto- en bewijsmateriaal vrij herdenkt en uitwerkt. Het ongevraagd asiel voor PANORAMA dat verleend werd door dagblad DE TIJD is aanleiding tot een spel gaande van assimilatie over transformatie tot parasitisme. Ondanks de ogenschijnlijke formele eenheid toont deze krantenbijlage een hybride karakter dat geen éénduidig statuut opeist. Het houdt het midden tussen journalistiek, politieke wetenschap, geschiedenis, documentaire en kunst.

PANORAMA werd als bijlage bij dagblad DE TIJD verdeeld in een oplage van 45.000 exemplaren. Een extra-druk van 10.000 exemplaren werd daarenboven gedistribueerd via het kunstcentrum Extra City. Naast deze Nederlandstalige oplage verscheen PANORAMA in een Frans- en Engelstalige editie (elk op 28.000 exemplaren), geproduceerd door de Luxemburgse organisatie ON25 in het kader van het project ARTSTARS. Deze edities werden verdeeld in de Europese instellingen te Brussel, Luxemburg en Straatsburg en op specifieke locaties zoals het Antoine Wiertzmuseum en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika te Brussel en in de openbare ruimte te Parijs.

 

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

Datum/tijdMiniatuurAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie21 mrt 2024 10:21Miniatuurafbeelding voor de versie van 21 mrt 2024 10:211.600 × 1.200 (979 kB)Ruettet (overleg | bijdragen)Extra bijlage bij De Tijd van Sven Augustijnen krant (foto's, tekst), color, zwart en wit originele versie: Frans; verkrijgbaar in Engels en Nederlands 8 pagina's <p>Krantenkatern PANORAMA werd gerealiseerd in het kader van de tentoonstelling INFORMATION/TRANSFORMATION van het centrum voor hedendaagse kunst Extra City te Antwerpen. Deze katern verscheen op 12 oktober 2005 als een extra bijlage in het Belgisch financieel dagblad DE TIJD.</p> <p>Enkele dagen voordien, op 8 oktober in diezelfd...

Geen enkele pagina gebruikt dit bestand.